sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Pupuintoilua

Heis!
Kirjoittelen jo nyt heti perään uutta tekstiä, nyt aiheena lähemmin pupuni Elmeri. Elmeri täytti 2 vuotta nyt 5.10, elikkä pupu on aika tarkalleen kuukauden vanhempi, kun tuo koirani Edy, jonka synttärit oli 6.11. Tämä kaksikko varmaan tulee niin hyvin juttuun keskenään juuri sen takia, kun ovat yhdessä kasvaneet. :)

Nyt on käynyt hassusti niin, että olen nyt uudemman kerran suorastaan höyrähtänyt tuohon Elmo-kaniini, vaikka tosiaan se on ollut minulla luovutusikäisestä asti, mutta nyt jotenkin minulle on tullut ihan kamala hinku, että haluan tehdä sille mahdollisimman hyvät olot. Elmerin aikoinaan ostin eläinkaupasta (vaikka en niinkään ole todellakaan mikään eläinkaupasta lemmikin ostamisen puolestapuhuja). Eläinkaupassa sanottiin, että kanit olivat tulleet Varkaudesta kasvattajalta ja olivat leijonaharjaskanin ja kääpiöluppakorvakanin risteytyksiä. Eli Elmo on minulle leijonaluppa (ei mitenkään virallisesti, mutta se täyttää leijonalupan kaikki ulkonäkökriteerit.). Silloin nuo puput olivat juuri luovutusiässä ja tahdoin itselleni kanin mahdollisimman nuorena, jotta sen saa helpoiten totutettua elämään ja asioihin. Surettaa nähdä eläinkaupoissa usein kaneja, jotka ovat selvästi jo vanhempia ja jatkavat vanhenemistaan eläinkaupan laarissa.

Halusin aikoinani uros pupun, varsinaista syytä en tähän tiedä, olen aina ollut uros-ihminen, oli kyseessä sitten koira, taikka joku muu eläin. Useissa eläimissä se uros on se näyttävä ja värikäs ja naaras on se vaatimattomampi... Ihmisissä tämä nyt ei päde.. :D Koirissakin esim. turkkiroduissa uroksilla on paljon muhkeampi ja näyttävämpi karvapeite.
Jyrsijöiden kohdalla olen huomannut myös urosten olevan usein paljon rennompia kuin naaraiden. Hyvänä esimerkkinä vaikka gerbiilit. Naaraat luonnossa pitävät vahtia yllä, hoitavat poikaset ja tekevät lähestulkoon kaiken. Urosten rooli on vaan jatkaa sukua, siittää lisää poikasia, joten mikäs siinä, helppo elämä. Mutta tämä käytös näkyy ihan lemmikkigerbiileissäkin: naaraat säntäilevät piiloihin nopeasti, varoittavat ja ovat paljon varovaisempia kun urokset. Omat pojat ainakin ketarat ojossa ottavat lepiä purukasan päällä ja vähät välittävät ulkopuolelta kuuluvista äänistä. Myös kun avaan terraarion kannen naaraat ovat piilossa, mutta urokset ovat seisoskelemassa purujen päällä odottelemassa herkkuja.
Olen vähän ajatellut, että ehkä jokseenkin sama pätee pupuihin, tai ainakin mitä olen kuullut. Monilla naaraat tuntuvat olevan vähän noita aran/säikyn oloisia. Elmo ei koskaan ole ollut millään muotoa arka, tai säikky, se ei koskaan säntäile pakoon mitään ja tuosta vaan rennosti heittää jalat taakse ja käy matolle makoilemaan. Ihan koira voi kulkea ohi, taikka ihminen jaloilla tömistellä, kani ei liikahdakkaan, jatkaa vaan rentoa makoilua. Tässä pari hyvää esimerkkikuvaa Elmerin makoilun tyylinäytteistä:


Elmeri oli meille tullessaan täysin sisäsiisti pieni pupu. Se kun pääsi vapaana juoksentelemaan, niin hädän iskiessä se meni tarpeilleen häkkiinsä ja sielläkin kulmavessaansa. Kuitenkin hormonihyrinöiden alettua se sisäsiisteys alkoi horjua. Ensin tuli merkkauspapanaa sinne tänne, noh, se ei haitannut, koska koira popsi papanat saman tien. Mutta sitten alkoi myös se pissan lirauttelu ja vähän ajan päästä kaaressa pissan heittely ympäriinsä. Lopulta Elmerin "sisäsiisteysongelmat" olivat menneet niin pahaksi, että papanat ja pissat oikein huolella tehtiin minne sattuu ja häkin sisällä kani teki tarpeensa JOKA PUOLELLE MUUALLE PAITSI sinne omaan vessalaatikkoonsa.... Huoh... Noh, Elmeri kastroitiin tuossa 4.11, eli hetki sitten. Toivon, että kastrointi rauhoittaa vähän kania.
Vaikka kastroinnista on vähän aikaa ja hormonit vaikuttaa vielä (kani pysyy lisääntymiskykyisenä vielä noin kuukauden kastroinnin jälkeenkin), olen alkanut opettamaan Elmeriä uudelleen sisäsiistiksi. Elikkä olen ottanut Elmon häkistä purut pois muualta paitsi vessasta. Tämä siksi, että jos kani vaikka pissaa muualle kun vessaan, niin pissan hajut jäisivät vielä puruihin, vaikka saisinkin osan pissasta pyyhittyä pois, sitten kani haistaisi pissan puruissa ja menisi uudelleen tekemään samaan paikkaan. Vessankin vaihdoin paljon isompaan, eli kulmavessa sai lähteä ja tilalle tuli kissan käymälän pohja. Asetin myös heinäkaukalon ja periaatteessa kaiken syötävän tuohon vessan yhteyteen, koska kani tykkää syödä samaan aikaan, kun tekee tarpeitaan... Melkoisia possuja.
Nyt olen tätä kanin uudelleen opettamista jatkanut noin viikon verran ja tulokset on ihan hyviä, muutama pissalammikko vain on tullut vessan ulkopuolelle ja nekin silloin kun kani on syönyt paljon nestepitoista kurkkua. Papanoidessaan tuo ei tunnu välittävän minne ne tekee, mutta itse aina kerään ne kaikki rikkalapioon ja heitän vessaan. Jospa se siitä pikkuhiljaa.

Vinkkinä tässä muillekkin kanin pissaongelmista kärsiville tein videon. Toki tämä pätee myös useiden muidenkin jyrsijöiden pissatahroihin:


Joulu on tulossa ja haluaisin jo kovasti päästä tekemään Elmerille sen uutta asumusta. Tosiaan kun miettii miten paljon halvemmaksi tulee asunto kompostikehikosta, kun sitten isompi häkki... Isot häkit tosiaan voivat maksaa helposti toista sataa euroa, eivätkä siitä huolimatta ole kovinkaan tilavia. Elmon häkki on tällä hetkellä 120 cm pitkä ja sen koko ahdistaa minua itseäni, vaikka kani pääseekin aina ulos häkistä pomppimaan. Tuollaisessa häkissä virikkeiden käyttömahdollisuudetkin ovat melko köyhiä. Kompostikehikko ei todellakaan ole kallista, kävin vasta rautakaupassa katsomassa, niin neljän palan kehikko 90x90 cm, maksoi 8-9 € ja näitä paketteja jos ostan kaksi kappaletta. Sitten tarkoituksena olisi pohjalle laittaa muovimattoa (suojaamaan lautalattiaa) ja sen päälle vielä kuramattoa, ettei tassu luista.
Huoh, olen jo katsellut zooplussalta vinon pinon tavaraa Elmerille... Pitää vaan hetki odottaa, että pääsee tilaamaan tuon ostoskorin sisällön. :D


Huh, hyi kamala kun minulta taas tuli tekstiä, kukaan tuskin jaksaa lukea puoliakaan... :D Noh, pistetään sen piikkiin, että en ole "hetkeen" kirjoitellut mitään.
Tässä loppuun vielä video, mistä käy ilmi sitä sun tätä Elmon elämästä, perusasioita kuten ruokintaa, tarvikkeita ja asumusta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti